Bland tomtar och troll och en tupp som värper påskägg

I sagans värld är det möjligt att människor lever tillsammans med tomtar och troll. Men var i ligger skiljelinjen mellan sagans värld och verklighetens värld?

I vedboden kan livet vara dött men också fullt av liv. Vedtrollen är vänliga själar som skyddar barnen från att komma till skada, om de av nyfikenhet och själva skulle gå in i vedboden, :), :), 🙂

Genom leken och fantasin så kunde trollen bli levande och med lite planering gick det att visa att trollen kunde kasta vedträ om de blev störda när de sov. De kastade inte bara några få trädbitar utan mängder genom att kasta och stampa på vedbitarna. Då blev det ett ras som kunde skada de allra minsta barnen och det ville inte trollen. Därför skulle barnen inte vistas själva i vedboden utan tillsammans med någon vuxen.

Vedtrollen har också släktingar inte långt från vedboden, nämligen dammtrollen. Dessa ryter och mullrar, när de blir störda och då kunde isen spricka och barnen komma till skada. När isen var för tunn och inte skulle hålla för varken barn eller vuxna, så ville de inte att någon skulle komma till skada och själva ville de vara ifred. Det behövs lite tajming och samarbete med trollen, när pappa skulle förmedla deras vilja. När pappa stod vid dammen, tittade på isen och barnen lyssnade med öppna sinnen, så kom det ett öronbedövande rytande. Tvivelaktiga drag som hade vandrat fram och tillbaka över barnens ansikten, blev nu som bortblåsta och deras närvaro kändes total. Pappa hade rätt och nu gällde det att också hålla sig god vän med dammtrollet, lyssna och alltid ha någon vuxen som kunde samråda med trollen om isen var tillräckligt stark för att gå på den.

Tomtarna i ladugårdarna ger djuren skydd och ser till att de har det bra, får mat, vatten och känner omtanke. Vi kan se tomtarna som ”dockor”, de har nämnligen omvandlat sig, när människan träder in i ladugården. Vi kan få vara en del av deras värld, om vi blir varse deras väsen och kan öppna våra sinnen och inre medvetenhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s