Frihet och respekt

Jag tänker på dottern som besökte Sweden Rock Festival för några år sedan, 18 eller 19 år gammal, tillsammans med sina tjejkompisar. Inte dagen efter och inte heller de närmaste veckorna berättar hon vad hon varit med om. Istället kommer berättelsen i samband med att hon en annan kväll besökt en pub och haft en dust med en ”ishockeyspelare”.

Hon berättar från Sweden Rock Festival är att tjejgänget får sällskap att ett gäng killar, glada och trevliga, som dyker upp och ansluter. Jag får inte riktigt kläm på vad som händer eller hur hennes känsla i sammanhanget utvecklas, men hon ser i ögonvrån en kille som kommer närmare, hon vänder sig om och ger honom som hon beskriver ”en lusing”, han rycker till och frågar; Vad gör du – jag har inte gjort något!!! Nej svarar dottern, enligt hennes berättelse, men du tänkte! Sedan blev det tyst och lungt.

På Puben hade en kille – ishockyespelare – gått runt och varit ovarsam med sina drickar, han drittlade med vätskan ovarsamt över kläder och hår. Några kände det förnedrande utan att ge uttryck för detta. Dottern blev till slut förbannad, gick fram och knuffade till drinken som han höll i handen, så den skvätte upp mot skjortan, ansiktet och håret. Han blev störtförbannad och hon hälsade att han skulle hålla koll på sina drinkar. Efter en stund kommer han tillbaka och häller en ny drink över dottern, som nu tänder till på alla stubinerna, svänger sig runt i sina – som hon beskriver – högklackade skor, snäva kjol, och får tag i en flaska som ligger på golvet. Hela scenen fångar allt mer uppmärksamhet och det bildans en ring kring dem. Detta ser vakterna, börjar trycka sig fram mot klungan, når så mitten och får då se en välväxt man och en ung kvinna i högklackade skor, snäv kjol och ett vackert leende. De såg ut som utropstecken i ansiktet, de hade förväntat sig ett rejält slagsmål och adrenalinet hade börjat pumpa. Helt förstummade vände de på klacken. När dottern berättar är hon fortfarande förbannad, vilket djälva sätt att gå runt på det där sättet å skvätta, vi har lagt flera timmar på att fixa till oss för att gå ut och ha roligt, planerat och fixat osv å så kan allt bli förstört bara för att någon är nonchalant!!!!

Visst känns det skönt att dottern lyssnar till sitt inre och sina känslor, har kraft att reagera både fysiskt och känslomässigt. Det viktiga för oss är att hon kan reagera så oberoende av vem det är som kan tänkas kränka hennes person och integritet, att denna sfär finns något utanför hennes egen fysiska kropp. Det är också viktigt för oss att hon värna andras frihet lika mycket som sin egen, känner respekt för sig själv och andra.

Vår erfarenhet av våra egna ungdomar och också andra ungdomar är just att de har en fantastisk känsla för etik och moral, att de kan reflektera över sin egen, sina handlingar  och använda sig av olika perspektiv för att förstå såväl sig själv som andra personer. Det känns så gott att lyssna på dem, när de berättar och diskuterar om avsikter, konsekvenser, ställningstagande de tar och vilka val de gör!!! 🙂 🙂 😉 Det är så gott att känna att de själva inte ser sig som några övermänniskor, att de kräver det omöjliga av sig själva, att de känner sig själva så som de gör och att de kan ha så mycket humor och samtidigt ta ansvar för sig själva och känner sig trygga i sina funderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s