Vad får dig att bli levande?

Tidigt på morgonen läste jag på en blogg – Dagens kloka ord. Jag stannade till och läste om och om igen!

“Fråga inte vad världen behöver. Fråga vad som får dig att bli levande, och gå och gör det, för vad världen behöver är människor som är levande.”
– Howard Thurman

Precis denna fråga – Vad får dig att bli levande? –  behövde jag just nu, märkligt att den också dök upp så välformulerad och kraftfull att det tog tag i mig, riktigt ordentligt. Min upptäcktsresa började och jag skrev i ett inlägg att den skulle få följa mig under dagen. Jag la också till en fråga för att förstå än mer – Hur blir jag levande?

– Jag känner mig levande när jag pysslar om mina krukväxter, plantor, groddar osv

– Jag känner mig levande när vi får börja dagen i lugn och ro, när hela jag kan vara närvarande, sitta och njuta av det jag äter, smaka av, och småprata tillsammans med Janne.

– Jag känner mig levande när jag får pyssla om mig själv, genom t ex yoga, mindfulness och basal kroppskännedom.

– Jag känner mig levande när jag får packa en fikakorg, gå ut i skogen och grilla korv

– Jag känner mig levande när jag går en runda med oscar

– Jag känner mig levande när jag tittar på och fixar med mina foton

– Jag känner mig levande när Lisa ringer och undrar varför jag inte har ringt på ett tag

– Jag känner mig levande när Sara smsar och undrar om vi kan hämta henne kl fem

Allt det här som gör mig så levande, så glad och fylld av drömmar, har jag negligerat och fördömt under en lång tid! Jag upplever det som att det inte är så märkvärdigt, att det här går inte att leva på eller försörja sig på. Det  framstår som naivt och dumt att ägna sig åt sådant som bara jag tycker om och trivs med. Jag vill inte bli specialist, jag vill inte bli bäst på något av det som gör att jag känner mig levande:

Jag vill och behöver få känna mig hel som människa och känna att det som betyder något för mig är det mest värdefulla och viktigaste som jag kan göra. Fortfarande kan jag känna mig stressad, när jag bara ägnar mig åt det som gör mig gott, på mina egna villkor och tillgodoser mina behov. Jag förväntar mig att någon annan ska misstycka, att jag bara gör struntsaker när det finns så mycket annat som är viktigt att göra,  vara lyhörd för, leva upp till och förverkliga.

Dagen har gett mig tydliga svar på båda frågorna: Vad får dig att bli levande? Hur gör jag för att bli levande?   Det känns gott – jag har förstått en hel del och det blir än mer möjligt att göra val som utgår från mig själv och inte något betingat, inlärt eller utifrån upplevda krav och förväntningar. 🙂 🙂 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s