Den obegränsade världen

Mänskliga erfarenheter av den obegränsade världen

I dagens samhälle finns det en tendens att förneka det som inte går att mäta, väga eller känna med våra fem sinnen. Vi människor har svårighet att handskas redan med den begränsade världen. Exempelvis kan vi inte föreställa oss hur den fysiska oändligheten är beskaffad. Ett annat exempel är att enligt Niels Bohr kan inte en enda elektron i universum flytta sig utan att det registreras i hela universum. Detta är bortom vår fattningsförmåga.

Det är därför inte förvånande att minnen av förintellektuella händelser samt av tidigare liv möts med misstro. De människor som inte har egen erfarenhet av dessa fenomen tror ofta att de är fantasiupplevelser. En av svårigheterna med att beskriva den obegränsade världen är att en människa som erfar den obegränsade världen inte bara uplever den utan är i kosmisk kontakt med den. Skillnaden mellan en upplevelse och kosmisk kontakt är att en upplevelse hör hemma i den begränsade världen. Till en upplevelse hör en känsla och ett sammanhang. Det finns inslag av dimension i en upplevelse. Kosmisk kontakt, däremot, är dimensionslös och en erfarenhet av den obegränsade världen.

– Expempel på en upplevelse är hur jordgubbar smakar, att bli lycklig av att vinna på tipset, att känna besvikelse när måltipset inte slår in osv.

– Exempel på kosmisk närvaro är att erfara – inte känna – sinnesfrid och livsglädje utan orsak. Den obegränsade världen är tom på upplevelser men fylld av glädje och stillhet. Allt är stilla och alla gränser utplånade. Varje inslag av dimension saknas. Du är ett med universom.

Ett utdrag ur; Att må dåligt är en bra början – En bok om den obegränsade människan, Bengt Stern, Förlaget Mullingstorp 2000.

One thought on “Den obegränsade världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s