Äpplets och honungens dag!

Kurrebo idé- och visningsträdgård  – Ännu ett spännande evenemang – Äpplets och honungens dag!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi gav oss en helt underbar dag, denna söndag som så många andra söndagar enligt almanacka och tideräkning. För oss blev det en alldeles unik dag. Solen sken, förhoppningar om en spännande och ny dag som inte gick att veta något om öppnade alla sinnen. Janne läste programmet och helt plötsligt så skulle vi baka äppelkaka till äppelkaketävlingen (för alla som kom med en äppelkaka fick gå in gratis). Dessutom var vi helt övertygade om att vi skulle dela med oss av om inte världens så i vart fall Linnersmålas godaste äppelkaka. Den gamla kokboken fick guida, men som vanligt så ”kryddade” vi grundtanken med idéer för dagen. Vi skulle använda äpplen från trädgården även om de kanske inte var riktigt mogna. Eftersom de kändes lite syrliga när vi skalade som uteblev inte stoltheten när vi kom på idén att strimla honung över klyftorna, herregud vad smarta vi är, vilken koppling hur go som helst 🙂 🙂 🙂

På Kurrebo skulle också finnas en äppelexpert och därför var det möjligt att ta med sig äpplen – minst fem stycken väl utvecklade – att visa upp och få namnet på i bästa av världar. En tur i trädgården – med en fin korg – för att plocka äpplen från några träd, bjöd på helt nya upptäckter. Under ett av träden, stod jag och filosoferade och då kändes äppeldoften riktigt påtaglig om än otroligt mjuk och finstämd. Träden är ”gamla” eller helt underbart växta, varma och vackra i sin form och erbjuder en oas under vida grenverk. Där stannar tiden, förnimmelserna och kontakten med ”verklighetens konstruktioner” lämnas utanför, bara här och nu … 🙂 🙂

De äpplen vi tog med oss gick snabbt att identifiera och vi visste redan på förhand något om deras namn: Cox pomona och Filippa. Det tredje äpplet kunde experten konstatera att trädet stod undertryckt av andra träd runt omkring och det stämde. Av hans frågor och sätt att titta på äpplen blev vi medvetna om vikten av äpplets form (väl utvecklat) för sortbestämning, om att frösättning inte ger samma sort som från det äpple som fröna kommer från. Det blir alltid en ny sort vid frösådd utifrån växtplatsens förutsättningar och miljö. Om träden växer i vägdiken, stenmurar eller på platser där de sannolikt inte ingår i någon planering av trädgård eller fruktträdgård, är med stor sannolikthet fröträd.

Utan att på förhand ha någon egentlig plan för dagen, för besöket, för vad vi ville ha ut utav varken dagen eller våra aktiviteter, så blev det så många nya aha-upplevelser att det känns som om livet är oändligt. Frågor som inte fanns i det medvetna fick nya infallsvinklar, som t ex varför det kunde vara en vits att beskära äppeltreäden under JAS-perioden, se kommentar nedan och länk till bloggen ”Glesbygdsdrömmar”.

Kommentar till posten Äppelträdsbeskärning och förvaring av äpplen, bloggen Glesbygdsdrömmar:

Hej, vi har besökt Äpplets- och honungens dag i kurrebo och träffat en äppelkännare? Nu förstår jag varför det kan vara en idé att beskära äppelträden under ”JAS-perioden”. När jag kom hem och tittade på våra träd med äpplen på, så blir det så tydligt vilka grenar som inte längre bär frukt, dessa kan tas bort, vilka grenar som kan vara gamla och inte ha så många fruktknoppar beroende på var äpplena sitter på grenen osv. Så nu blir det att de närmaste dagarna – innan september månad är slut – ta bort grenar, på försök, från äppelträden. Vi fick också veta att träden kan bli 2-300 år gamla, inte behöver pensioneras vid ett visst tillfälle utan det är kraften i trädet som kan tas till vara med förmågan att både lyssna inåt och utåt med örat mot trädets stam och grenar. Önskar en bra dag Anneli

På plats fanns det också möjlighet att avgöra länets bästa biodlare. En jury hade tagit fram tre biodlare vars honung sedan fick blindtestas. Vi röstade på som vi trodde våra favoritodlare och leverantör av honung – tills vi får fram vår egen honung. En len och mjuk, maskroshonung. Tyvärr visade det sig att den var inlämnad av annan odlare och att honungen var väldigt snarlik. Flera hade gjort samma antaganden som vi, röstat på sin favoritodlares goda honung.  Men som odlaren lite skämtsamt sa – Ja, t om jag hade svårt att skilja ut, att det inte var vår honung. Nu har den andra fått flera gratisröster, därför att de som röstar tror att det är vår honung. Så det kan bli … 🙂 🙂 Grattis till första priset som tilldelades en biodlare med underbart god honung – len, mjuk och ljuvlig smak.

Annonser

6 thoughts on “Äpplets och honungens dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s