Människans föreställning om sig själv

Tack Lisa som delat med sig av av Geir Johansens foto via facebook eller ”ansiktsboken” som vår vän Gunter har utnämnt tjänsten till.

Visst finns det ett allvar i denna bild samtidigt som upplevelsen om maktlöshet gör sig påmind i fråga om dominerande föreställningar och ideal på samhälls-, organisations-, produktions- och ekonomisk nivå, där det som kan beskrivas som västvärldens föreställningar dessutom dominerar.

Det är här som skämtet passar in som en påminnelse om det som händer i den slutna bubblans värld det som också i vetenskapliga sammanhang kan mätas, vägas och värderas. ”Alla vet alltings kostnad, men ingen känner dess rätta värde”, som så smakfullt uttrycktes av en psykolog som möter trasiga människor som inte får sin inre värld att gå ihop med den yttre, socialt konstruerade normstyrningen.

På individnivå är det förståelse för allt levande här och nu, i samklang med naturen som för oss ger livslust och livskraft. Det är i stunden vi lever och upplever – det är hur vi lever inte vad vi fyller vårt liv med som berikar och ger känsla av tillfredsställelse. Det goda inom oss, människans unika förmåga att fantisera och visualiserar utser henne inte till någon ”övermänniska” eller ”övernatur”.

2 thoughts on “Människans föreställning om sig själv

  1. Citatet ”Alla vet alltings kostnad, men ingen känner dess rätta värde” var vackert. Men jag tycker din mening ”trasiga människor som inte får sin inre värld att gå ihop med den yttre, socialt konstruerade normstyrningen”, verkligen konkret visar båda sidorna av problematiken mellan det mätbara och jagets kraft. Jag tycker mycket om hur du zoomar in individens glädjeämnen att hantera verkligheten med, samtidigt som du inte lämnar omvärldens krav oglömd. Däremot så ligger det trots allt en viktning av det mätbara i människans välmående och den trasiga människans behov. För mig så handlar det nog mer om en hermenuetisk cirkel där individen påverkar och påverkas genom varandra, kulturellt och samhälleligt. I den kan (jag är inte säker än, kan mycket väl ändra mig) ana att min ontologiska ansatts sprungit ur.

    Ta hand om dig! Kramar från Kim

  2. … tack Kim för ditt inlägg, absolut påverka och påverkas genom varandra, det är lätt att uttrycka sig som om det skulle kunna vara frågan om antingen eller, eller ett dualistiskt förhållningssätt ….

    Ta hand om dig också! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s