Kartläggning av skogens sociala värden stoppas

 

Hej Ylva,

Jag har precis läst en artikel i Skogsland nr 49, ”Kartläggning av skogens sociala värden stoppas”. Det finns en fråga som intresserar mig mycket.

– Hur ser definitionen för ”skogar med höga sociala värden” ut? Svaret i artikeln – ”De skogar som människor trivs att vistas i”.

I min värld med flera sociologiska perspektiv förstår jag ”Skogar med höga sociala värden” – miljöer där människor tillsammans organiserar, skapar, utvecklar och förstår sig själva som individer och sociala aktörer i den verklighet som de just då definierar (social konstruktion) på det som också upplevs som hälsosamt för kreativiteten, fantasin, välmående (kroppsligen, själsligen och andligen).

Uppdraget ger i min värld en fantastisk möjlighet att belysa människan och naturens betydelse för varandra, samspel och livsvärden. Därför känns det som om det vore oerhört betydelsefullt att blåsa liv i uppdraget. I den tid som nu råder, så känns det som om uppdraget inte får de ingångsvärden som behövs för att verkligen lyfta och sannolikt öppna upp för kulturer som förmår förhålla sig till begrepp som kvalitet (ej mätbara värden utan sådana som skapas i stunden, i upplevelsen och har djupt personliga preferenser i sociala sammanhang).

Några exempel mycket hastigt framtagna;

* Mundekulla Kurs- & Retreatgård
http://www.mundekulla.se/mundekulla/parse.php?p=index.htm

* Historiska världar
http://histvarld.historiska.se/histvarld/forum/forum.asp?FORUM_ID=4

Tankegångarna kan kanske inledningsvis kännas utmanande för personer inom skogsindustrin och med nationalekonomiskt perspektiv på välfärd, livskvalitet och hållbar utveckling, men om vyerna vidgas något så finns helheten och gemensamma intressen – framförallt beroenden.

Med önskan om en bra dag
Anneli Wiberg

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s