… med ögon till korinter och hattarna på sne …

Årets pepparkaksbak började med en otroligt god räkmacka från Börjes. I år hade årets och en av julens höjdpunkter planerats så att Krister skulle kunna vara med och säkerställa att pepparkakorna blev rakna och inte ”slana” som förra året, då Helena, Anneli och Janne själva försökte föra baket i hamn. Nu skulle pepparkakorna inte behöva riktas för att vara plana och exakta. 🙂 🙂

Detta bildspel kräver JavaScript.

En annan ingrediens i pepparkaksbaket är att förse fötter med tånaglar – KORINTER – som också har inhandlats till Börjes. Korinter – små små små russin – söta, har en djup innebörd och tradition för Janne. Med spänning lyssnar vi på hans berättelse att han och Kerstin som små pillade på korinter på de obakade pepparkakorna. Hur länge detta har varit en tradition förtjäljer inte historien, om Anna eller Harry hade det med sig från sina föräldrarhem eller om det kan förstås som en – vid den tiden – uppfinning av en mor med flera järn i elden. De minsta barnen och syskonen fick en alldeles speciell uppgift, som de sannolikt tog på djupast allvar.

Även om det kanske är minst femtio år sedan som uppgiften var alldeles speciell, så kom den att också denna kväll att tas på fullt allvar.

Fullt allvar blev det också när Krister – efter att den första plåten med pepparkakor  blev något bränd – tog hand om en mycket komplicerad del av processen. Att ställa in rätt antal grader och minuter blev helt plötsligt något som helt enkelt hela baket stod och föll med. 🙂 🙂 🙂 🙂 Nu stod det helt klart för mig och Helena vad som kan skilja könsrollerna ”Kvinna” respektive ”Man” åt. Det Helena och jag inte tycker är något särskilt med, inget att yvas över, blir knappt igenkännbart när Krister och Janne börjar beskriva det hela på en extrem detaljninvå, vikten av att alla delar blir fullständigt maximerade och sedan sammankopplade på ett sätt så att 1 + 1 blir minst 3 🙂 🙂 :).

Det blev som vanligt en oförglömlig eftermiddag och kväll – även detta år – med gemensamt pepparkaksbak, underbara dofter, julstämning, goda pepparkakor, hjärtliga skämt och skratt. Det är dessa guldkorn, en stund då glädje och lycka genomsyra kropp och själ, som berikar och gör livet himmelskt.

God Jul från – Fyra gubbar och gummor från pepparkakeland, till julen till julen, de komma hand i hand, så mjöliga så mjöliga, med hattarna på sne och korinter till ögon ….

Annonser

3 thoughts on “… med ögon till korinter och hattarna på sne …

  • Ja, det är en otrolig macka. På ”börjes och hyllan” ett fik med kultstatus och en fantastisk social mötesplats, så får du en räkmacka och kaffe för – håll i dig – 26 kronor. En smart marknadsföring som funkar suveränt. När vi berättar att vi kommer från trakten kring Tingsryd, så är det faktiskt flera som spontant kommer på att relatera till just Börjes och hyllan (fiket som ligger en våning upp med möjlighet att hålla koll på alla som handlar, vad dom handlar, snacka om en verklig ”ansiktsbok”. 🙂 🙂

   • 😀 Ha ha!! Facebook in reality!! 😀
    Såna fik skulle det finnas fler av!! Det är ju jättehärligt att ha en sån mötesplats om man skulle känna sig lite ensam nån dag!!
    Ha dä!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s