Med dofters magi

Foto Anneli Wiberg

Doft istället för gift ska få bort insekterna, Land Lantbruk nr 6.

Äppelodlare söker nya möjligheter att bekämpa oönskade insektsangrepp på frukterna genom att använda feromoner. Kemiska bekämpningsmedel ska bytas ut mot doftämnen i ett nytt forskningsprojekt om äppelodlingens skadegörare, Nektarresurser för parasitsteklar.

Jag känner hur värmen stiger av upphetsning i kroppen liksom nyfikenheten, tänk om det går att få fram mer vänliga relationer och mellan människa, frukter och djur. Kanske det går att påverka utan eller med mindre skada. Kanske det går att förändra högmod – vilja och krav att exploatera – till ödmjukhet – vilja och önskan att känna respekt och kärlek till att allt – verkligen allt – är levande!!!

Foto Anneli Wiberg

Doftämne får bina att känna sig trygga och hålla samman

Med hjälp av feromoner (doftämnen) styr drottningen livet i samhället. När arbetsbina putsar, matar och vårdar drottningen, förs feromonerna (doftämnena) över till dessa bin, som ringar på vattnet förs sedan drottningens doft vidare från bi till bi. När drottningens feromonproduktion minskar pga tex ålder eller är för liten av annan anledning riskerar ett flertal bin att inte komma i kontakt med dofterna.

Även om vi har lyssnat till berättelsen om binas sammanhållning, drottningens feromoner, så har berättelserna ännu inte landat och omformulerats till våra egna. För vår del handlar det inte om att återberätta, att bli bra på att återberätta någon annans berättelser eller t om bli bättre eller konkurrera om den kollektivt rätta, starka eller överlägsna berättelsen och berättarförmågan. Vi söker vår egen förståelse och personligt grundade värdena, glädje och lycka. Den senaste tiden har vi i vårt sökande landat hos Alternativ.nu – Praktisk kunskap om självhushållning, så även denna gång vid sökningen – feromoner och bi, se vidare länken. När jag läser artikeln upptäcker jag om mig själv att jag blir nyfiken därför att binas behov av att dra fram en ny drottning och att sedan svärma, kan förstås som en överlevnadsstrategi från ”deras sida sett”. Med biodlarens perspektiv så har jag förstått att det är viktigt att hålla koll på bina, om nya drottningar dras fram och svärmningsrisken som då stör ”honungsproduktionen”. Vi föreställer oss att det går att förstå mer av binas bevekelsegrunder för att på så sätt också följa och agera mer i samklang och samförstånd. Att förhindra svärmning utifrån respekt för binas behov jämfört med föreställningen om att svärmning är ett hot mot mina intressen att få fram honung, ger helt olika stämningar, relationer och förmåga att uppleva tillfredsställelse, lugn och ro. 

4 thoughts on “Med dofters magi

    • Jag hoppas innerligt att jag kan vara med och bidra till att vi får en mer ”naturlig” och ”naturnära” balans som känns mer smart och förnuftig, överraskande och kul, tänk att det går att klura ut något bättre 🙂 🙂

    • Hej, ja vi har det bra! Den här veckan har vi ”sportlov” 🙂 🙂 har tagit semester med några dagar utan något inbokat. Det är så gott att få pyssla om sig själv och pyssla hemma, känna att kropp, själ och känsla hinner med och får vara i fokus en stund. Har du fått sms där vi berättar att vi har hittat en intressant loppis? Hur har du det? Kram från oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s