Jag ska vara ärlig – så här gör jag därför att det känns rätt för mig

Hur jag sköter mina bin – och jag vill vara ärlig – så som jag sköter dom utifrån mina behov, intressen och förståelse. Det finns vanligtvis lika många sätt att sköta bin som biodlare. Några av biodlarna menar dessutom att just deras sätt är det rätta. Men i min värld så finns det inga absoluta rätt.

För mitt eget intresse så har jag bigårdar med olika bikupor för att kunna jämföra och dra slutsatser. Viktigt att ta hänsyn till är bikupans tyngd, då den ska lyftas. Bikuporna ska bäras och då är det viktigt att de olika lagren inte glider. Gör aldrig ett bihus med fast yngelbotten, en viktig slutsats för mig, gör aldrig detta då det är viktigt att kunna skifta.

Hade vi inte säljen och vildhallonen hade vi inte behövt fundera på biodling. Säljen sätter fart på bisamhällena och vildhallonen blommar en längre tid. Det är en fröjd som biodlare och se när bina kommer hem med pollenpåsarna fyllda och vackert gula. Det är så vackert med en ram som är heltäckt med vax, och bakom finns en gyllene honung. Det känns i bröstet att bryta upp byggnadsverket för att komma åt honungen.

Avläggare icke avläggare

– Jag försöker vintra in bina i en låda för att inte använda vaxet mer än två somrar och en vinter. Detta för att arbeta förebyggande mot yngelkvalster och X.

– I början av april månad bottenkontroll och foderkontroll.

– I början av maj

Det är viktigt att bina får luft, fler dör pga syrebrist än omvänt.

När bina hänger ute, utanför kupan, varma sommarkvällar. De hänger ut för att fläkta och få rätt temperatur. Jag gillar att gå runt i bigården en varm sommarkväll, när bina hänger ut, då kan det komma en alldeles speciell doft av honung. 🙂 🙂

Ett bra flusterskydd är viktigt för att hålla talgoxarna på avstånd, fixa landningsbana för bina när skyddet är nedfällt.

Bipaviljonger – enligt en småländsk ordbok – så ska paviljongen vara isolerad annars är det ingen paviljong. Isoleringen är till för att hålla koll på temperaturen – varken för låg eller för hög. Med en paviljong blir jag väderoberoende, när jag ska hantera bi och honung. Jag trivs med att åka runt till mina paviljonger, det är som att ha världens fina sommarstuga. Ingen fastighetsskatt och nu får de vara upp till 15 kvm mot tidigare 10 kvm. Jag har t om sovit om natten i en av min paviljonger. Jag njuter när det surrar så där härligt efter en dag med lyckade drag för bina, dofterna goda.

Idag skulle jag göra en paviljong som är åtta-kantig. Varenda gång jag ser friggebodar så klingar det till i min tankevärld, den där skulle kunna användas för att göra en paviljong.

Uppställningsplats för bigårdar, skydd för vindar från väster. Sol och skugga halva dagen är idealiskt annars får bina engagera sig alldeles för mycket för att uppnå rätt temperatur. Sänkor är inte någon bra grej. Bilväg fram till bigården är ett måste. Det är viktigt att bina får luft. En hel del bisamhällen dör under vintern därför att bina kvävs. Döda bin kan ramla ner på flustret och täppa till. Snö kan täppa till luftflödet och för att vara absolut säker på att lufttillförseln fungera så är det bäst med nätbotten på bihuset.

Binas vinterklot börjar vid flustret och stiger sedan uppåt och bakåt. I slutet av mars så kan bina dö pga foderbrist. Invintringen är viktigt för att få rätt överlevnad över vintern. Håll ögonen på starka samhällen nu i slutet av mars månad.

– Varraobekämpning med avläggarmetoden.

När jag blev medlem i SBR. Då betalade jag medlemsavgiften i september 1978 och frågade då ordföranden om jag fick vara med på årsmötet 1979. Nej du får inte vara med på årsmötet, du blir inte medlem förrän den 1 januari 1979. Så såg medlemsvården ut då. Då var det oxå en riktig gubbmaffia, förutom att de var gamla så luktade de illa och var riktigt, riktigt snåla.

Trådkupan är inte riktigt populär, därför är de inte heller så eftertraktade vid stöld.

Det här är den finaste tiden – mellan hägg och syren – när maskrosorna blommar, päronträden. Bina bygger och samhällena ökar på. Jag brukar ta en vecka eller två i början av maj. Med dålig täckning så får jag njuta fullt ut och ladda mina batterier. Om jag vill ha ren maskroshonung, så använder jag halvramar och dessa fyller de snabbt.

En massa extra jobb är inte kul, det gäller att få fram principer och moment som är så effektiva som möjligt och samhällena så produktiva som möjligt.

Smålandskupa enligt kupsnickaren – så ska ni ha yngelrummet löst. Bygg på smålandskupan på höjden så att ramarna.

Nyckeln i hela biodlingen är att förhindra svärmning, att hålla bina kvar i kupan.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s