Lust, förälskelse och kärlek

En vacker berättelse från Ingebohagar strax utanför Vimmerby.

”Han bor i Vimmerby, men vi hade inte stött på varandra eller setts tidigare. Första gången jag såg honom var under en föreställning på teatern, hans person fångades av min blick och jag kände starkt att han är en vacker ”karl”. Men ingenting mer händer, inte förrän det blev sommar och han började dyka upp på Caféet, inte bara en gång utan flera gånger!!!

Vi sågs och hälsade på varandra. Fortfarande kände jag hans dragningskraft och tänkte kanske jag kunde prata med honom ???? 🙂 🙂 🙂 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sommarprataren, som jag lyssnade på under ett päronträd, när solen skiner vackert på kvällen denna ljuvliga sommardag, berättar utifrån kemiprofessorns perspektiv om lust, förälskelse och kärlek. Enligt professorn så vet vi inte så mycket om kärlek – vad som händer. Men ändå när lusten är som starkast så varken sover eller äter vi. I förälskelsens fas så finns det inga som helst fel på den person som vi beundrar så starkt att hon eller han skulle kunna lyftas till månen. Kärlek menar professorn – behöver inte nödvändigtvis följa varken lust eller förälskelse – utan kommer av att vi genom fysisk beröring, likt mamman och barnet, ”knyter an till varandra”. Päronträdet – ett bland flera och väldigt gammalt – står mellan pensionat Agnes och Caféet, Ingebohagar. En njutning att se genom bladverket som får så olika färger genom kvällssolens strålar. Fåren bräker till, hästhovar klapprar på grusvägen, häst och ryttare ger sig ut på en kvällstur, barn leker, föräldrar håller koll och mitt i allt detta hörs olika röster och samtal. Jag njuter av lugnet, av energ och ljus, av nuet och känslan av att bara finnas till ett värde i sig.

Utflykten till Ingebohagar är och kommer att bli ett starkt sommarminne. Just här öppnar sig den småländska idyllens famn och bjuder in till ”bekymmersfria” vandringar längs stigar och genom hagar. Älvor, naturandar och devor dansar och sjunger, det känns bara helt rätt att följa med in i dansen, känna dofterna, värmen och en härlig upplevelse av att bara vara.

Tack Marianna för att du frågade om jag hade lust att hänga med. Visst hade jag lust – även om denna lust handlar om nyfikenhet och behov av att känna glädje och lycka. I stunden så njuter vi, av den mänskliga handens varsamhet och känsla för naturens välbefinnande. Här finns ett underbart pensionat ”Agnes” som väl bevarats sedan huset byggdes i början eller mitten av 1800-talet. Caféet med sin härliga meny, ekologiska framtoning, stenugnsdoft gav miljön ytterligare en dimension – människan i samklang med naturen.

Marianna (Projektet ”Kvinnliga skogsföretagare och föreBILDER” ) medverkade vid invigningen av klimatslingan som ingår i ett projekt som syftar till att medvetandegöra klimatförändring och påverkan på skogen. På något sätt upplever jag hennes medverkan som någon som behövs men likväl inte riktigt kan förstås. I vår värld – Jannes och min – så fångar hon med sin själ och kärlek det som vi så väl känner oss förbundna med – att leva med naturen och inte av naturen. Hur är detta möjligt i ett samhälle som starkt präglas av utvecklingstanken, samhällsekonomi och utveckling av välfärd genom produktion och konsumtion osv??? Men det är här som förståndet och förnuftet når sin gräns liksom logiken för att förklara den ”verklighet” som blivit den dominerande i våra föreställningar. Det är nu mer än någonsin som andra utgångspunkter för livet kan prövas – om vi inte kan förklara allt, om vi inte kan förstå allt, om vi inte kan planera och kontrollera allt – kan vi då pröva vår förmåga att leva med magi, mirakel och mysterium som ”okända” energien och resurser i vår vardag???

Annonser

3 thoughts on “Lust, förälskelse och kärlek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s