Med glimten i ögat

I vår värld kan jag ana att David Braic, upphandlingshef, och upphandlare Marita Johanesson i Växjö kommun har haft ”glimten i ögat”, när de med gemensamt engagemang och säkert också med en god portion äventyrslystnad  får uppleva att en större andel närodlade livsmedel kan användas i länets verksamheter.

Leende läser jag hur de har utmanat – stordriften – som i sin tur har krävt större och större leverantörer av i det här fallet matvaror och produkter för matlagning. Möjligheten att lämna anbud för företagare med få eller inga anställda, små företag,  har i princip varit omöjlig. Möjligen har David och Marita stött på en mängd olika förklaringar till detta fenomen – upphandlingslagen föreskriver och vi kan inte göra något åt denna, små producenter kan inte leverera den volym som vi behöver, de kan inte heller garantera att de kan hålla leveranser osv.

Ja uppfinningsrikedomen vad gäller problem, hinder och oförmåga att handla kan med mina erfarenheter knappast finna några gränser. Samma gäller för förmågan att titta sig i backspegeln för att förstå konsekvenser av tidigare handlingar och strategier. Krav på rationaliseringar och öka produktivitet per enhet driver sannolikt fram volymer och volymproduktion, de stora fabrikernas luftslott blir större och större. I vår värld reduceras människan, hennes rikedom och betydelse,  ett meningsfullt liv i samma takt som stora system och med dem automatiseringen vinner mark och blir styrande.

I en artikel i tidningen Land, Lantbruk, nr 37 och 7 september 2012 finns en härlig beskrivning av hur David och Marita har tagit ett helhetsgrepp, en beundransvärd insats. Nyckeln till deras framgång ligger sannolikt i att de knäckte koden med att bryta ned upphandlingsunderlagen.

För drygt fyra år sedan presenterade jag – i relation till en helt annan kommun –  en liknande idé om ”uppstyckad upphandling”  som värd att pröva med betydelse för utveckling av nya tjänster för samarbete och kommunikation. Förhoppningsvis skulle såväl lokalt näringsliv, lokalt företagande och nyetablering av företagande kunna gynnas. För egen del blev det en fascinerande upplevelse av hur omöjligt ett sådant tänkande överhuvudtaget var möjligt 🙂 🙂 :)!

Därför förnimmer jag en alldeles speciell känsla – som att stiga upp med en luftballong –  när det nu visar sig möjligt att känna, skapa och agera i helt andra banor och också lyckas bryta dominansen för t ex stora grossister att ensamma kunna lägga anbud vid offentlig upphandling, på den offentliga marknaden. Kanske är det ”David” inom mig som drar en lättnads suck, Goliat är förhandlingsbar 🙂 :). Detta är inte kampen i sig som verkar vara det viktigaste att liten besegrar stor, eller kan komma till tals med varandra. Det viktiga är att människor har möjlighet att påverka, att förändra och kunna känna att värden har betydelse.

Gott känns det oxå i kroppen att David Braic, belönades med priset – Årets upphandlingschef förra året, så här berättar han i artikeln:

”Att förändra logistik, anbudsförfarande och införa ett inköpssystem har krävt år av arbete, vilket innefattat stora organisationsförändringar, förankring på ledningsnivaå, kommunikation till alla verksamheter och en kartläggning av inköpsmönster och certifiering av inköpare.”

I artikeln beskrivs att det finns 400 leveransadresser i Växjö, att det naturligtvis är omöjligt för en liten leverantör att själv leverera till alla. Anbudsunderlagen bröts ned för att göra det möjligt för de små att lägga anbud på mindre poster. Nu fick de in anbud från cirka 20 leverantörer, både stora och små, och alla fick möjlighet att leverera något. Nyckeln till framgång – att kommunen införde ett nytt inköpssystem och parallellt införa en gemensam distributionscentral dit de mindre leverantörerna kunde leverera sina produkter.

”Styckad upphandling en balansgång”, Upphandling24

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s