6:58

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

6:58 så dyker våra vänner upp, pigga och glada. Undrar hur de kommer på – nu – nu är det dax att starta dagen. Om de hade kommit en och en hade det kanske känns förståeligt, men nu kommer hela den lilla skaran. Precisionen känns helt oslagbar, en kombination mellan trafikflygplan och helikopter. Undrar om de som började intressera sig för att kunna flyga började studera dessa små flygande akrobater!

Förundras över att det finns så otroligt mycket att upptäcka genom att dela småfåglarnas morgon och frukost på fågelbordet. Hur funkar det att inte ha några armar att ta emot sig med. Istället är det huvudstupa framåt och nedåt som gäller, usch. Från stillastående kan de hoppa upp och börja flyga som om ingen tyngdlag gäller för dom. In och ut genom fågelbordet, ut med ett solrosfrö. få stannar kvar i eller direkt utanför fågelbordet för att äta upp. Enstaka har en fascinerande teknik som på löpande band skalas solrosfröerna, skalen skvätter ut ur näbben. Men var hamnar fröet, i magen eller finns det någon ”doggybag” som inte går att upptäcka! En och annan kan faktiskt få för sig att ”skula” under takutsprunget på fågelbordet, när det regnar 🙂 🙂 !

Ingenting går att förutsäga, hur flyger de in, hur lämnar de boet, hur flyger de, vilken riktning tar de, var landar de eller mellanlandar de för att skala. Att sitta på ett smalt, smalt armeringsjärn och samtidigt skala ett frö, hur fixar de detta, flinkt håller de sig på plats samtidigt som de jonglera med fröet. Näbben hittar snart en ingång och vips så separeras skal och frö.

En absolut höjdare är när fåglarna stannar i luften några decimeter från fågelbordet, med vingarna håller de sig i luften nästan helt stillastående. När så klartecken ges kommer fågeln i rörelse och landar in i boet. Så fascinerande och sådana glädjespridare som vi har till vänner och som vi delar frukost med. En underbar stund här och nu!

När allting stannar av, så går det att ana att en något större fågel, svart och vit är på intågande. Den kommer skuttande sakta men säkert, närmar sig centrum av alltings aktivitet. När Oscar – en vaksam dvärgschnauzer – sitter i sin trädgårdsstol och håller uppsikt, drar in morgonens första dofter, så har han nu fått klart för sig att de svartvita stora fåglarna får stå tillbaka. Ett skutt rakt upp och ut från stolen får den stora fågeln att dra sig tillbaka och de små fåglarna att känna sig trygga igen.

3 thoughts on “6:58

  1. Heja Oscar – småfåglarnas beskyddare!! 😀
    Ja, visst är det fascinerande hur fåglarna skickligt manövrerar sig i luften och på ”land”!! Men vad i hela friden betyder ”skula”???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s