I samklang med naturen

Bröderna Uhlås hyggesfria skogsbruk

Vi närmar oss tider av stora förändringar i det svenska skogsbruket. I många europeiska länder är kalhyggesbruket redan uträknat. Slutsatserna efter många års skogsbrukande är dåliga ekologiska, ekonomiska och sociala resultat. I Sverige är plantageskogsbruket fortfarande rådande, men många verksamma skogsägare och andra naturintresserade är överens om att alternativ behövs.

​Vi vill dra vårt strå till stacken för att sprida det uthålliga hyggesfria skogsbruket där miljöhänsyn är regel och inte undantag. Ett skogsbruk som direkt och på sikt skapar både högre ekonomiska värden och betydligt fler nyttigheter utan kalhyggen.

Vi – bröderna Sven och Erik Uhlås – tillhör en i en lång rad av generationer i vår släkt som levt av jorden och skogen. Vi är uppväxta på en bondgård i skogsbygden och där har vi sedan ungdomsåren, på 1980-talet, praktiserat hyggesfritt skogsbruk. Vår farfar och farmor som tänkte själva levde efter devisen att ”bara de döda fiskarna följer strömmen”. Trots kalhyggesbrukets totala dominans tyckte de och senare våra föräldrar att hugga utan hygge var ett sundare sätt att ta ut räntan av skogen och samtidigt ha den kvar. Den outtalade filosofin har hela tiden varit att göra minsta möjliga ingrepp till låg kostnad och för bästa möjliga ekonomiska netto. Det handlar egentligen bara om sunt skogsförnuft.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s