Tre gubbar tre gubbar från pepparkakeland

Oh så gott det doftar, feststämningen bara stiger och snart är det dags för första fikan. Som barn gällde mjölk och den spännande smaken. Då som nu är  längtan stark efter att bara få vara, bara känna julens magi, möta glada miner,  uppleva glitters och färgers mysterium. Ett härligt avbrott från vardagen, då så många förmår släppa fram leklust och varma hjärtan.

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg

 

I år får vi baka med Janne som sällskap genom känsla av hans närhet, samtal med och om honom, goa och glada minnen. Först känns det något trevande innan vi kommer igång – Helena, Krister och jag. Det enda som hålls ett fast grepp om är den som gör pepparkaksdegen, Anneli. Naturligtvis känns det kul med en sådan enighet, hedrad så förbereds baket dagen före. Receptet finns längre ned.

IMG_1409

Krister utses något ”motvilligt” av  mig och Helena till att fixa Jannes pepparkakor. Dessa underbara pepparkaksfötter med korinter till tår. Ingen av oss andra har växt upp med denna tradition som blivit så viktig för oss alla. Med lite jägermeister tar sig Krister igenom den första fasen kryp i kroppen och upplevelser  av att  drabbas av ”Hospitalsjukan” ;-). När han sedan kommer in i ”maskinistens” finmotorik med hjälp av pincett så kommer det allt fler utrop som får oss att berömma honom för hans färdighet! Nästan en hel plåt med dessa fantastiska korintfötter får honom till slut att lysa av stolthet, värmen både inombords och runt om oss stiger i takt med skratten, skämten, myset och ungsvärmen.

IMG_1413

Efter några timmar så kan vi avsluta årets bak, belåtna och nöjda kan vi se på gubbar, gummor, hjärtan, stjärnor, granar, bockar m fl. Men bäst av allt får vi njuta av en underbar doft som nu har spridit sig runt i hela huset. Väl förtjänta så sjunker vi ner i soffan med härliga pizzabitar och till dessa vin  för att bara njuta.

Jul jul strålande jul

Recept:

Tant Harriets pepparkakor, ca 300 st

300 g smör, 5 dl socker, 1 dl sirap, 1 msk ingefära, 2 msk kanel, 1 msk kryddnejlikor, 2 tsk stött kardemumma, 1 msk bikarbonat, 2 dl vatten,  ca 1,5 l vetemjöl

Rör fett, socker och sirap smidigt tillsammans med kryddorna. Tillsätt bikarbonat och vatten och arbeta in mjölet. Arbeta degen smidig på bakbordet. Låt den vila över en natt, insvept i folie.

7 thoughts on “Tre gubbar tre gubbar från pepparkakeland

    • Tusen tack, så kul att vi delar länkar med varandra och att det är ett gammalt familjerecept känns otroligt fint. Varje jul så sakna jag just ett sådant som av någon anledning försvann och det går inte att hitta, då det i princip har varit ett recept som tillhör den muntliga traditionen. Jag hade skrivit ner det … märkligt att en pepparkakssmak kan kännas så ”helig” kram kram till er i Avesta 😉

      • Mmmm…!! Just att jag vet att mitt recept är ett gammalt familjerecept gör det faktiskt extra speciellt!! Men jag tror att det kommer från England från början – eller rättare sagt: min mamma trodde att det gjorde det – för det är väldigt konstiga mått: 315 g smör t ex!! Inte 300 g eller 350 g, utan just 315 g!! 😛
        Stor, varm kram tillbaka!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s