Viktigt med miljön för maskar, svampar och bakterier

Det är maskar, svampar och bakterier som gör jobbet, som omvandlar organiskt material till fin kompostjord. I min inre värld ser jag härliga barnboksbilder på dessa trädgårdsmästare som glatt smaskar i sig godsaker, låter sig väl smakas och sedan bekvämt låter magen smälta maten. Rent pedagogiskt ser jag också framför mig hur de mår när det blir för torrt i ”skafferiet”. De glada minerna byts till ”ont i magen knip”, svettpärlorna tränger fram och solen gassar. Vatten vatten vatten – brandmännen i trädgården rycker ut och drar fram slangen med vatten från ån och sprutar in vackert törstsläckande droppar in bland alla nödställda. Lugnet sprider sig och alla kan andas ut för den här gången, balansen är återställd och snart kommer det en ny leverans från köket med godsaker. Kanske inte allt är godis som lätt slinker ner utan alltför hårt motstånd. Bananskal t ex är rätt tuffa att tugga i sig. För mycket kaffesump kan fresta på i komposten som lätt kan börja torka ut av dessa små fröskal.

Ibland kommer det också alldeles för kladdiga rätter från köket. Det blir kletigt och kladdigt i skafferiet, som om någon håller på att dränka de välmående och gladlynta nedbrytningsproffsen. Den behagliga tillvaron kan snabbt försvinna och luften börja tryta. Ansiktsfärgen börjar gå över i grönt … jag mår illa, jag mår illa när köket kommer med sitt kladd (när emilio han står där med sin pernilla)… hör stilla från komposthörnan och spotify.

Bild på ”skafferiet” en Mully 360;

Mully 360

Mully 360

Inte för torrt, inte för blött, en lagom fuktig luft med tillskott av syre och så en balanserad kost är det som behövs för att vi ska trivas, mala på i godan ro. Med balanserad kost menas att det kan behövas näringstillskott i form av kväve. Låt säga några delar hönsgödsel skulle inte vara helt fel, när jobbet puffar på som bäst. Men det går faktiskt lika bra med några droppar urin från husmor ;-). Blir det för torrt så stänk några droppar vatten på komposten. För att det inte ska bli för kladdigt, blött och syrefattigt förebygg med lite mellanmål ibland i form av sågspån, malda grenar, sand, torkade löv, sönderrivna tidningspapper och sådant lite smått och gott! 😉 😉

Inspiration: Boken om Marktäckning – och om odling i sand, avsnitt om kompost, skriven av Nils Åkerstedt.

Ps! Häll inte i någon aska från den öppna spisen eller kaminen, då blir det riktigt surt på alla sätt och vis! Ds

Annonser

One thought on “Viktigt med miljön för maskar, svampar och bakterier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s