Magiska dofter och förtrollning

foto anneli wiberg

Orkidéfrossa Göteborg foto anneli wiberg

Ännu känner jag mig överraskade efter gårdagens ”föreläsning” på Blomsterlandet i Växjö. En helt otrolig person berättar om en i min värld helt fascinerande blomma och växt – Orkidén. Föreläsaren blandar härligt och uppfriskande – latinska namn  med praktiska råd som av någon egendomlig anledning ger mig vägledning i frågor och funderingar som jag har samlat på mig. Vilken matchning, vilket möte, vilken utstrålning och energi som ”föreläsaren” bjuder på! Kanske är det en deva eller naturande ( Findhorns trädgårdar ) som kommer till tals genom denna härliga person!

foto anneli wiberg

I vårt växtrum inomhus – hemma med breda fönsterbänkar och stora fönster mot söder – får flera orkidéer vila ut efter blomning under de mindre varmare och ljusintensiva årstiderna. Just nu har det blivit flera vackra ”brudorkidéer”, med olika omfång och färger, som kommit fram med kraftiga stänglar och blomknoppar – vilken lycka! För att med tacksamhet och känsla av glädje få och kunna dela deras skönhet brukar jag plocka fram dem i ”ljuset” i dubbel mening, när det blir dags för blomning. Varje växt får en ny plats  i en mer öppen del av huset, där vi finns under den vakna delen av dygnet ;-).

foto anneli wiberg

Även om det känns som om jag kan samarbeta  med orkidéerna, så har jag absolut ingen kontroll eller upplever mig som specialist på något sätt, utan är beroende av att kunna få vägledning för var och en växt;

– En underbart vackert blommande – fågeloncidium – verkade tappa livslusten efter blomningen; hade jag ställt den för mörkt!

foto anneli wiberg

… Orkidér med bulber (?) – näringsamlande knölar – har tunna o smala rötter och behöver vattnas ofta. De behöver solljus även vintertid ;-). Under sommaren behöver de temperatursänkningar och kan ställas utomhus. Inomhus på sommaren kan de behöva stå vid ett fönster som kan vara något öppet…

Oj oj oj här hade jag totalt missuppfattat växten. Av någon anledning hade jag satt den mörkt, i ett fönster mot norr, nästan inte vattnat den alls, då jag fick för mig att den samlade vatten i vulberna – i tankarnas värld hade jag knäppt ihop västen med gylfen ;-). Så glad jag blev att växten nu kom till tals genom föreläsaren ;-)!

.

En liten minibrudorkidé har satt två fina blomstänglar och knoppar – jag flyttar den och inväntar blomningen, men knopparna torkar och trillar av!.

foto anneli wiberg

.

.

när knoppar torkar och trillar av – generellt sett – så står växten för mörkt, den orkar inte sätta alla knoppar i blom och offrar därför en del knoppar för att låta några kunna gå i blom

Jaha Jaha precis så hade jag gjort, jag hade satt den på en pedistal vid sidan av ett fönster i väster, alldeles för mörkt, klockrent budskap från växten ;-).

.

En brudorkidé har satt nya skott på en tidigare blomstängel, två stycken, kan de vara kvar, kan de klippas av och bilda egna växter?

foto anneli wiberg

om en orkidé sätter barn till världen är det genetiskt betingat, de kan vara kvar så länge som båda mamman och barnen ser ut att må bra, får tillräckligt med vatten och näring. Barnen kan avknoppas och flytta hemifrån till egna krukor, när det finns tillräckligt med luftrötter för att förse sig själva med egen näring …

Så kul så kul att jag har just ett sådant exemplar, att jag kan låta barnen sitta kvar så som jag har gjort för att se hur länge ”familjen” kan leva vidare och må gott ;-)!

.

En Ludisia (juvelorkidé) satte flera fina strängar som blommade med vackra vita blommor i december och januari, flera bladstammar hade blivit riktigt långa och jag hade klippt av dem, satt dem i en kruka för att se om de kunde sätta rot?

foto anneli wiberg

det går mycket väl att få delar av Ludisians stammar att sätta nya rötter och på så sätt föröka växten

Jisses här hade jag nog lyssnat mer på min känsla – intuition än mina tankar och förhoppningsvis kan jag kanske också lyckas med en förökning ;-)!

Avslutningsvis – sannolikheten att en orkidé går ned för räkning pga för mycken vattning är större än att den har fått för lite vatten ;-)!!!!!!           (Mer om ”Problem” med lätt överskådlig och allmän information)

foto anneli wiberg

Stämningen inombords kändes riktigt god, när jag en stund senare tillsammans med Berith gick runt och botaniserade bland arrangemang med orkidér och andra vackra växter. Särskilt intresserad blev jag av några orkidéer som doftar och kom då på att jag faktiskt gärna ville få någon mer med magiska krafter att bli förtrollad av. När vi närmade oss slutet på kvällen, så föll valet på en bläckfiskorkidé (det latinska namnet har jag inte ;-). Den doftar på dagen, när blomman stimuleras av ljus och då allra helst solljus ;-).

Orkidébarn 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s