Röda stugan

I den röda stugan har det alltid funnits tid och plats för en fika. Det finns i djupet av hjärtat en öppenhet för livet och andra människor som bjuder in till goa möten. Fikat känns magiskt, berättelserna flödar, öronen växer, kommentarer och skratt gör vardagen till både fest och lek. Allvar och ansvar flyter  samman med leken i den gemensamma omsorgen om varandra, lusten att förstå och upptäcka.

Fikadax "Röda stugan"

I ”Den röda stugan” har intressanta personer – barn, unga, vuxna och gamla – samlats och fikat i minst 65 år. Det har bl a bjudits på bullar, bakade våfflor, egenodlade jordgubbar och vispgrädde, ostkaka, äppelkaka och t om Pepparkakor bakade på dinkelmjöl fullkorn. Det var inte avsiktligt som pepparkakorna besjälades med dinkemjöl, utan snarare slumpen som hjälpte till eller ödet som kanske visade en ny ”dörr” att öppna för att se vad som kan finnas bakom den.

För oss känns det riktigt fint, när gamla och nya vänner berättar att det känns gott att komma till miljön och röda stugan; ”här känns det lugnt och fridfullt, gott att kunna få sitta en stund och inte känna någon stress”, ”här har jag alltid mötts med välkomnande, kunnat prata om allt mellan himmel och jord,  delat glada skratt” …

För inte så längesedan träffades två goda vänner och satt vid köksbordet, med undantag från några mycket korta avbrott, i 12 timmar, för att byta tankar om barn, familj, pension, sjömansliv, ekonomi och politik, motorcyklar mm.

En ny ”generation” ostkakebakare har tagit sina första stapplande steg. Att den första kakan blev så fin beror på all uppmuntran och fiffiga tips från familjens proffs; ”tänk på att så mycket vatten som möjligt kramas ur ostmassan, annars blir den blöt och sladdrig”. Nästa gång vi bakar ostkaka har vi två personer som vill vara med: ”Det skulle vara kul att få vara med, pröva att göra ostkaka en gång”. Det är två ”herrar” som känner för att få denna erfarenhet. Vi ser fram mot en trevlig eftermiddag, nybakad ostkaka och fika.

En annan god vän utbrister: ”Visst skulle det vara fint med en fikahörna i verkstaden, några fåtöljer och en kaffebryggare, goda bullar från köket!!!! Där kan vi sitta och minnas, berätta roliga historier och ha kul!!!”

Vid juletid berättade ”svärdottern” att sonen hade satt upp en gräns för hennes experiment vad gäller fullkornsmjöl i bakverk och maträtter. Pepparkakor skulle jag aldrig kunna tänka mig äta om de är bakade på fullkornsmjöl. Det bubblade inom mig av skratt. Nu får vi möjlighet att testa pepparkakorna som av misstag eller ödets försyn blev bakade på dinkelmjöl och fullkorn. Vid fikat mumsade sonen glatt i sig pepparkakorna och berömde smaken, de smakar lika gått i år som förra året. Då kunde jag inte hålla mig längre och berättade att de faktiskt blivit bakade på dinkelmjöl fullkorn. Sonens min och kommentar är obetalbara, ansiktet förvreds och han konstaterade att han inte äter pepparkakor med fullkornsmjöl. Efter en stund fick han ändå krypa till korset. De var alldeles för goda …..

Till Linda från Anneli: Tänker på dina muffins och får erkänna att det någonstans djupt inom mig finns en dröm om att få ha ett eget fik. Inte därför att jag älskar att baka eller skulle kunna bli någon bra konditor, utan därför att jag känner fikats ”magi”. Fikan bjuder in till en stunds avkoppling, möten mellan lika och olika personer, att få vara bara jag här och nu, berättelser, glädje och sorg, gemenskap och kreativitet. Till fikats magi hör goda dofter och smaker, sinnenas intryck. omsorg och omtanke som innefattar god kvalitet, hänsyn till djur, natur, miljö och människor. Närproducerat och samarbete för att stärka istället för att konkurrera med varandra, känns för min del mycket mer tilltalande och framförallt berikande.  Anneli

Annonser

5 thoughts on “Röda stugan

 1. Berättelse som har gett goa o härliga skratt vid fikat i Röda stugan

  Från Iris
  Det var när vi skulle ut och dansa Far skulle titta till en ko som skulle kalva hosgrannen John Samuelsson de var bortresta
  Hagert har alltid varit lite nyfiken så han lyfte på kons svans 🙂 🙂
  Här blir det inget ännu konstaterade Hagert 🙂
  Till hans förvåning sket kon???????????vilken tur att min kostym klarade sig 🙂

 2. Det finns ett antal händelser som ligger kvar i minnenas allé – som när grannen Alfred satt i köket på en stol och ”småhostade”. Det var när man sömndrucken kommit ner från ovanvåningen en söndagmorgon och bänkade sig till frukost som sällan var en vanlig frukost utan mer som en buffé. Nästan alltid lite småvarmt som Anna fixat ihop och man beundrade henne för hennes förmåga att fixa till allt det. Aldrig märktes det hur mycket arbete och det fanns bakom allt, inga märkvärdigheter, det bara var så…..Jag minns särskilt gångerna när Alfred som sagt satt i köket och vi alla väntade på nystekt Sik som Alfred hade fångat troligen på morgonen i Åsnen. Det var en sådan smakupplevelse med de här små knaprigt smörsteka firrarna att jag när som helst kan luta mig tillbaka och känna både smak och doft. Kronan på verket var supen från flaskan som Harry halade fram ur skafferiet och det var för det mesta Renat.Så det fanns alltid mycket godsaker både i köket och skafferiet i den Röda Stugan.

  • Tack Hagert för din fina beskrivning av Alfred, Anna o Harry. Visst har vi ett fantastiskt ”naturskafferi” som bara finns där. Det känns gott att det inte är så långe sedan som Anna tog det till vara och bjöd på olika läckerheter. Min bild av Anna, genom olika berättelser, är att hon på flera sätt var en mästare. Själv berättade hon en gång när vi frågade om recept, att hon inte var så noga att följa dom, eftersom hennes rätter lagades ”provisoriskt”, en helt underbar kommentar. Jag känner också en längtan till det som jag upplever som livskvalitet, att leva på något vis nära och i samklang med naturen. som Alfreds tidiga morgonfiske i Åsnen. Så kändes det som barn, att vara här och nu, ta tillvara det som naturen och djuren bjuder. Samtidigt som andra värden och normer har trummats högljutt och på något sätt präglat vardagen och framförallt ramverk och villkor. Idag finns det härliga personer och personligheter som försöker kombinera det som jag upplever som olika världar – samklang med naturen och försörjning. Åsnens rökeri är ett exempel, där fiske, jakt och familjeliv står i fokus. I detta skafferi finns bl a underbart god rökt sik. Agnes gårdsmejeri är ett annat. Fjällkorna har en unik ställning på gården och ger mycket goda ostar. Här finns ett hantverk som följer från ax till limpa. Ett besök på mejeriet är att rekommendera. Längs delar av Åsnen finns också flera fruktodlingar som har gårdsförsäljning. Stanna en höstdag se olika äppelsorter, färgskiftningar och det mest fantastiska – njut av dofterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s